Zázvorové perníčky
Atmosféru vánoc vám zaručeně vykouzlí domácí perníčky. Můžete začít třeba těmi zázvorovými. Jsou chuťově trochu výraznější než klasické. Důvodem je výrazné koření. Hlavně zázvor, po kterém dostaly jméno, jim dává pořádný říz. Nemusíte taky čekat, až si těsto odpočine přes noc. Můžete tvořit téměř ihned. A nezapomeňte si zavolat malé pomocníky, s těstem se dobře pracuje.
½ hrnku změklého másla
¾ hrnku hnědého cukru
¼ hrnku medu
1 vejce
1 a ½ hrnku hladké mouky
1 hrnek špaldové hladké mouky (můžete nahradit i klasickou hladkou moukou)
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
½ lžičky soli
3 ks mletého kardamomu
V míse vyšleháme pomocí ručního mixéru změklé máslo s cukrem, přidáme med a celé vajíčko a celé ještě jednou pořádně prošleháme. V druhé míse promícháme ostatní suroviny - mouky, sodu, koření. Smícháme obsah obou mís, případně ještě můžeme přidat trochu vody. Těsto by ale nemělo být příliš lepkavé. V tom případě můžeme dosypat trochu mouky. Zabalíme do potravinové folie a necháme 30 minut odpočinout v chladnu.
Vychladlé těsto vyválíme na pomoučeném válu na cca ½ cm plát a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 10-12 minut. Poté necháme vychládnout na mřížce.
Zdobíme klasickou polevou jako perníčky, ale jsou výborné i bez ní.