Segedínský guláš
Kombinace vepřového masa a kysaného zelí je ideální pro únor, kdy probíhají zabíjačky a my využíváme poslední zásoby kysaného zelí. Tak jako ve všech pokrmech maďarské kuchyně v ní hraje prim paprika a také kmín.
Ingredience:
1 kg vepřové plece (nakrájené na kostičky)
3 cibule (nakrájené na jemno)
0,5 kg kysaného zelí (lehce propláchnuté, nakrájené na hrubo)
150 g špeku (nakrájený na kostičky)
2 stroužky česneku
vepřové sádlo (pro dietní verzi použijte olej)
100 g zakysané smetany
1,4 l kuřecí vývar
2 lžíce hladké mouky
1 lžička kmínu
2 lžíce sladké papriky
sůl
Jak na to?
Na sádle opečte špek, cibuli a zasypte kmínem. Přidejte maso a zprudka ho orestujte, tak, aby se zatáhlo ze všech stran. Zasypte sladkou paprikou a rozdrceným česnekem, přibližně 1 minutu za stálého míchání opékejte. Zaprašte moukou a opět 1 minutu za stálého míchání opékejte. Přidejte vývar, rozmíchejte a osolte lžičkou soli. Přikryjte pokličkou a nechte 30 minut probublávat. Přidejte zelí a duste cca dalších 30 minut, dokud není zelí měkké. Občas promíchejte.
Na závěr vaření přidejte zakysanou smetanu a případně ještě dosolte. Je výborný s chlebem nebo s knedlíkem.