Salát s masovými kuličkami
S létem přichází čas na pestré saláty doplněné kvalitním masem. My vám nabízíme recept na pečené masové kuličky, pestrý salát a celerovo-koprovou zálivku. Odlehčenou stravou pomůžete vašemu tělu zvládnout letní horké dny.
Masové kuličky rozhodně obalte v našich křupavých strouhankách. Díky modernímu technologickému zpracování tato obalovací směs během smažení a pečení nepřejímá v takovém množství tuk a vodu jako klasické strouhanky dostupné na českém trhu, kůrka zůstává křupavá a obalovaná surovina šťavnatá. Pro tento recept je výborná její klasická varianta Křupavá strouhanka.
Ingredience na 4 porce:
Na masové kuličky:
500 g mletého masa (doporučuje mix hovězího a vepřového)
5 jarních cibulek (na jemno nakrájených)
1 lžíce sekaných bylinek (pažitka, tymián, petrželka)
2 lžíce medu
1 lžíce worchestrové omáčky
1 lžička kořenící směsi Mletá masa
90 g Křupavé strouhanky
sůl
Na zálivku:
1/4 celeru nastrouhaná na jemno
1 zakysaná smetana
1 bílý jogurt
2 lžičky sušeného kopru
2 lžičky majonézy
3 rozdrcené stroužky česneku
čerstvě mletý pepř
sůl
Na salát:
mrkev
okurka
červená cibule
ledový salát
bylinky na ozdobení
případně další oblíbená zelenina
Na bylinkové bagetky:
bageta
máslo
kořenící směs Bylinkové máslo
Jak na to?
Ingredience na kuličky smícháme v míse a tvarujeme do malých kuliček o průměru cca 2-3 cm. Pokud si navlhčíte ruce, půjde vám to lépe. Obalíme je ve strouhance a skládáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme na 30 minut odpočinout do chladu. Troubu předehřejeme na 200 °C, vložíme plech a pečeme cca 20 minut.
Všechny suroviny na dip smícháme v misce a dle chuti osolíme a opepříme. Necháme půl hodiny odpočinout.
Změklé máslo smícháme s bylinkovou směsí Bylinkové máslo a namažeme na plátky bagetky. Dáme do rozpálené trouby ihned, jak vytáhneme masové kuličky. Pečeme cca 2-3 minuty.
Na talíř naskládáme nakrájenou očištěnou zeleninu, přidáme upečené kuličky a zalejeme dipem a přiložíme opečenou bagetku.