Ratatouille
Klasická francouzská dušená směs zeleniny ratatouille je známá po celém světě. Využívá letní zeleninu doplněnou voňavými bylinkami typickými pro francouzskou kuchyni (tymián a rozmarýn). Můžete ji podávat jako přílohu ke grilovanému masu nebo jako lehký bezmasý pokrm, nejlépe s čerstvě upečenou bagetou.
Ingredience:
1 lilek
2 menší cukety
8 čerstvých rajčat (nebo 1 plechovka domácích rajčat)
3 stroužky česneku
1 větší cibule
hrst oliv (lépe černých)
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
rozmarýn
tymián
2 bobkové list
Lilek a cuketu nakrájíme na centimetrová kolečka a posolíme. Sůl vytáhne ze zeleniny vodu, kterou cca po 20 minutách osušíme papírovými ubrousky nebo čistou utěrkou. Na pánvi rozehřejeme olej a postupně na něm opečeme lilek a cuketu pěkně do zlatova z obou stran, případně můžeme využít kontaktního grilu.
Ve velkém, nejlépe litinové hrnci, na oleji osmažíme dozlatova na kostičky nakrájenou cibulku, na poslední minutu přidáme na plátky nakrájený česnek, potom rajčata, opečenou cuketu, lilek a olivy nakrájené na kolečka. Směs ovoníme rozmarýnem, tymiánem a bobkovým listem. Vše promícháme a necháme cca hodinu a půl probublávat na mírném plameni, případně trochu podlijeme vodou a během vaření promícháme. Na závěr zeleninovou směs osolíme a opepříme.
Osobně nám nejvíce chutná podávaná s čerstvým bílým pečivem posypané parmazánem, někdo podává s pečeným bramborem nebo jako přílohu k masu.