Rajčatová polévka s červenou čočkou
K něčemu se vám přiznám. Tato polévka je moje láska a v zimě si ji často dávám i k snídani. Díky silné chuti vás zahřeje nejen v těle i na duši a dodá energii na celý den. Základem je červená čočka a konzerva rajčat. V našem případě doma zavařené letní rajčata plné chuti.
Vše dotáhlé k dokonalosti kořením a našim bujónem.
Ingredience:
120 g červené čočky
1 konzerva drcených rajčat (nebo malá sklenice domácích zavařených)
1 lžíce hladké mouky (výborná je špaldová)
250 ml mléka
1 cibule
2 stroužky česneku
drcené chilli - stačí jeden kousek
petrželka
olivový olej
pepř
sůl
1 litr bujónu
Cibuli a česnek oloupáme a nakrájíme na drobno. V hrnci si zvlášť dle návodu připravíme vývar. Na olivovém oleji orestujeme cibuli, potom přidáme česnek a drcené chilli papričky. Opékáme jen minutu, aby se česnek nespálil a nezhořkl. Zalijeme rajčatovou konzervou, připraveným vývarem a přidáme čočku. Osolíme a opepříme. Necháme povařit asi 20 minut, dokud čočka nebude měkká. Potom mírně promixujeme, vlijeme mléko a necháme ještě chvíli provařit.
Podáváme ozdobené petrželkou s opečeným chlebem a plátkem citronu na dochucení.