Pečená jablka
Jako poslední podzimní recept (než se plně vrhneme na ty vánoční) vám nabízíme návod na voňavá pečená jablka ovoněná kořením a podávaná s vanilkovým šodó. Pravé vanilkové šodó se připravuje z bílého vína. Pokud si chcete práci ulehčit nebo chcete vynechat alkohol připravte řídký vanilkový puding.
4 velká jablka
50 g vlašských ořechů
50 g sušených brusinek
2 lžíce medu
směs perníkové koření
Ostrým nožíkem odkrojte vrchní část jablka a opatrně vykrojte jádřinec. Vlašské ořechy nakrájejte na menší kousky, smíchejte s ovocem, medem a trochou perníkového koření. Směsí naplňte jablka a pokud vám zbyde, naskládejte ji nahoru jablíčka. Přiklopte zpět vrchní část jablíčka. Dejte do zapékacích misek nebo velkého pekáče.
Pečeme na 160°C přibližně 45 minut.
Na pravé vanilkové šodó:
250 ml bílého vína
4 oddělené žloutky
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
Ve vodní lázni (kovový hrnec nebo miska vložený v horké vodě) ušlehejte žloutky s vanilkou s vínem a cukrem. Podávejte k pečeným jablkům.