Kimchi
Pomalu se blíží podzimní plískanice a tak je potřeba začít utužovat imunitu. Než se pustíte do polykání tabletek, zkuste mnohem příjemnější cestu - jídla a delikatesy plné vitamínů. Mezi ně patří i klasika korejské kuchyně - fermentovaná zelenina kimchi. Podává se jako příloha k hlavním jídlu, poznáte ho podle opravdu výrazné vůni a chuti, která ne každému může sednout. Základem je čínské nebo pekingské zelí doplněné sezónní zeleninou a řádná dávka koření.
Ingredience:
1 kg čínského nebo pekingského zelí nakrájený na větší kostky (na jedno sousto)
3 jarní cibulky nakrájené na kolečka
1 lžíce na jemno nakrájeného zázvoru nebo lžička sušeného
1 lžíce najemno nakrájeného česneku
20 g soli
1 lžíce rýžové nebo hladké mouky
chilli paprika nakrájená na tenká kolečka nebo nadrcené tři sušené chilli papričky
1 lžíce cukru
1 lžička mleté papriky milovníci echt pálivého můžou použít cayenský pepř nebo ostrou papriku
Do velké mísy dáme zelí a pořádně promícháme se solí. Zelí tak pěkně změkne a pustí vodu. Necháme asi hodinu odpočívat, potom vymačkáme vodu, kterou si slejeme do kastrůlku. Přidáme 1 lžící mouky, chilli papričku, zázvor, mletou papriku a cukr.
Nálev pár minut povaříme, tak aby zhoustl, a necháme vychladnout. Přidáme do zelí a promícháme. Napěchujeme do skleniček, ale ne až ke kraji - zelenina zvětšuje při kvašení objem. Zelí potřebujeme zatížit, aby bylo neustále ponořené v šťávě. Můžeme využít speciální hrnce "kvašáky" nebo zatížit například talířkem, na který položíme čistý vyvařený kámen. Víčko na sklenici neutáhneme, ať má plyn kudy unikat.
Skleničky necháme stát v pokojové teplotě, ale ne na přímém světle. Raději položte na plech - pokud je kvašení opravdu bouřlivé, může vám část šťávy vytéct ven. Po dvou dnech až týdnu dejte do ledničky, aby se zpomalil proces kvašení a můžete začít konzumovat.
Do kimchi se dá použít v podstatě jakákoliv košťálová zelenina, tedy běžné zelí, kapusta, bílá i černá ředkev, kořenové zeleniny, mangold, červená řepa… Základem je dochucení zázvor-česnek-chilli. Pokud holdujete typickým asijským chutím, můžete ještě přidat rybí omáčku.