Kouzelný kardamom
Malým zázrakem mezi kořením je rozhodně kardamom. Je druhým nejdražším ihned po šafránu a má široké spektrum léčivých účinků. V naší nabídce ho najdete v podobě celých tobolek nebo mletý. Je také součástí indické směsi Garam masala nebo Kari delikates.
Jde o plod kardamovníku obecného, který pochází z jižní Indie a Cejlonu. Dnes jsou jeho největší vývozce Indie a Guatemala. Z Indie pochází i kardamom v naší nabídce. Kardamovník je podobný rákosí. Jeho světle žluté květy dozrávají v malé zelené tobolky, které se ještě nezralé sklízí a suší se. Samotným kořením jsou semena v plodu, která obsahují jemné, ostře nasládlé aromatické silice.
V kuchyni můžeme jeho nasládlé aroma, ve kterém najdete také podtóny citrónu, kafru a bergamotu, využít především při přípravě horkých nápojů, pečení dezertů nebo součást kari směsí.
Do českých kaváren si již našel cestu v kombinaci s kávou. Špetku mletého kardamomu nebo pár tobolek přidejte do kávy připravené nejlépe tradičním tureckým způsobem v džezvě.
Kardamom patří také do svařeného vína nebo do perníku. Tvoří důležitou součást kari koření a výborně se hodí také do koláčů, chutney nebo paštik. Kardamom nejlépe rozvine svoje aroma orestovaný na sucho bez tuku na nepřilnavé pánvi. Do jídel se přidává na začátku vaření. Vysoké teploty pomáhají rozvinout jeho chuť.
Oblíbený po celém světě je kardamomový čaj. Roztlučte 12 zelených tobolek, přelijte je 1,5 litrem horké vody, přidejte pomerančovou kůru a nechejte 10 minut louhovat. Poté přidejte lžíci černého čaje (nejlépe cejlonského) a nechte louhovat další 3 minuty. Sceďte. Podávejte s cukrem a mlékem.