Kapustnica
Kapustnica je silná slovenská polévka z kysaného zelí, která se podává třeba na Vánoce nebo na Silvestra. Dříve si ji muži dávali před prací na poli jako snídani, aby je zasytila na celý den. My jsme pro vás připravili kořenící směs přímo do této polévky nebo do oblíbené valašské “kyselice”.
Ingredience:
400 g uzených kostí s trochou masa (křížová kost)
300 g kysaného zelí
lžíce sádla
1 cibule
3-4 stroužky česneku
papriková klobása
lžíce sušených hřibů
kořenící směs Kapustnica
Vegetka červenka
Uzené kosti opláchneme, zalijeme studenou vodou a vaříme, dokud není maso měkké a neodpadá od kosti.
Na sádle osmažíme nakrájenou cibulku a zasypeme cca lžící kořenící směsi Kapustnica. Za stálého míchání ji necháme rozvonět. Přidáme klobásku nakrájenou na kolečka a ještě chvíli opékáme. Kysané zelí můžeme opláchnout, záleží, jak moc máme rádi kyselou chuť a jak “silné” máme zelí. Nakrájíme ho na menší kousky a přidáme ke klobásce. Zalijeme vývarem z uzených kostí. Z kostí obereme maso, které přidáme k polévce, zasypeme sušenými houbami a vše necháme probublávat cca hodinu na mírném plameni. Zelí by mělo být pěkně měkké. Polévku můžeme dochutit bujonem nebo naší vegetou. Se solí opatrně, polévka bývá dost slaná z uzeného vývaru i z kysaného zelí.
Na závěr vaření dochuťte drceným česnekem. Podávejte s chlebem.
Pokud chcete polévku ještě hutnější, můžete přidat předvařené brambory.