Houbový kuba
Jihočeská klasika na vánoční stůl! Luxusní bezmasé jídlo, kterému ovšem tvoří základ poctivé vepřové sádlo. Důležitá je konzistence, která by měla být uvnitř krémová a na povrchu správně opečená.
200 g ječných krup (raději větší velikosti)
200 ml zeleninového bujonu bez přidaného glutamanu
75 g sušených hub
3 stroužky česneku
1 cibule
kmín
1 lžíce majoránky
sůl
1 lžíce másla
Kroupy uvařte podle návodu, ale odstavte je trochu dříve. Aby byly trochu tvrdší - na skus. Houby dejte do misky a zalijte horkou vodou a nechte aspoň 15 minut nabobtnat. Potom přebytečnou vodu slejte zvlášť a houby vymačkejte. Cibuli nakrájejte na drobno. V pánvi nebo hrnci vhodném do trouby rozehřejte sádlo. Na něm osmažte do zlatova cibulku a potom přidejte houby. Pokud máte větší kousky, nakrájejte je. Osolte a okmínujte. Společně restujte asi 5 minut. Potom zalijte vývarem, případně můžete použít i vodu z hub a vařte asi 15 minut do změknutí.
Přidejte kroupy, drcený česnek a majoránku a pomalu duste dalších 10 minut. Na konci přimíchejte máslo a konzistenci ještě můžete doladit vývarem.
Zapékáme v rozehřáté troubě na 220 °C asi 15 minut. Kuba by měl být na povrchu krásně vypečený a uvnitř krémový.