Cuketový relish
S cuketami se tento rok roztrhl pytel a my pro vás máme tip na cuketovou zavařeninu - relish. Víte, co to je? Jde o sladkokyselou nakládanou zeleninu s pikantním kořením, která je v anglosaských zemích častým doplňkem v domácích hamburgrech, hotdogu k opékanému masu nebo klobásám.
Ingredience:
1 kg cukety nakrájené na drobno (cuketu zbavte semínek a příliš tuhé slupky)
2 velké cibule (nakrájené na hrubo)
2 červené papriky (nakrájené na drobno)
40 g soli
280 g krupicového cukru
200 ml jablečného octa
2 lžičky škrobu
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička kari koření
1 lžička hořčicového semínka
¼ lžička čerstvě mletého pepře
Cuketu, cibuli a papriku promícháme ve velké míse se solí a necháme přes noc v chladnu odstát. Druhý den necháme v sítu směs okapat.
Ostatní ingredience smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Přidáme okapanou zeleninu a opět přivedeme k varu. Zmírníme plamen a necháme cca 10-15 minut probublávat, až směs lehce zhoustne.
Plníme do čistých skleniček a zavařujeme 15 minut při 100 stupních Celsia. Směs necháme alespoň týden odležet. Poté můžeme servírovat