Cuketový koláč
Rychlý cuketový koláč z listového těsta vás překvapí svou vyváženou chutí. Inspiraci jsme hledali v Řecku, kde je spojení cukety, oliv, oregana a sýru feta velmi oblíbená. Skvělá večeře a je o jednu cuketu míň :)
1 balíček listového těsta
1 střední cuketa nakrájená na cca 0,5 cm kolečka
5 lžic rajčatového pyré (passata)
2 hrsti zelených oliv (nakrájené na kolečka)
2 stroužky česneku
150 g sýru feta (nebo sýr balkánského typu nakrájený na kostičky)
1 lžička sušeného oregana
1 lžička bazalky
olivový olej
sůl
pepř
Listové těsto si rozdělte na dvě části a ty rozválejte na velikost plechu. Plech vyložte pečícím papírem a na něj přeneste vyválený plát těsta, který pravidelně propíchejte vidličkou. Rajčatové pyré smíchejte s rozdrcenými stroužky česneku a namazejte na těsto. Na pyré potom klademe kolečka cukety (asi 1 cm okraje necháme volné). Posypeme olivami a fetou. Zakapeme olivovým olejem, vydatně posypeme oreganem a bazalkou, osolíme a opepříme. Dáme do trouby vyhřáté na 220 °C, pečeme 20 minut. Podáváme se salátem jako lehkou letní večeři.